12.7.11

Lumanarile din parafina emana tot atatea toxine cat fumul de tigara

Astazi va aducem in atentie cateva lucruri interesante legate de compozitia lumanarilor pe care le gasiti in orice magazin sau supermarket.

Primul dintre ele, exact cum am spus si in titlu, este legat de producerea unor toxine periculoase, prin arderea lumanarilor care contin parafina, coloranti sintetici si parfumuri sintetice.

Folosim zilnic lumanari pentru o cina romantica, pentru relaxare, pentru o noapte pasionala sau odata cu o baie relaxanta. De asemenea, peste 80% dintre oameni folosesc lumanari parfumate in living sau bucatarie, mai ales in preajma sarbatorilor.

De obicei, regulile de siguranta sunt ignorate, iar incaperile cu ventilatie scazuta (de exemplu baia) sau cu geamuri inchise sunt inundate de poluare chimica, prin arderea compusilor toxici, proveniti din parafina, uleiuri sintetice si coloranti artificiali. Astfel, riscurile cresc cu fiecare lumanare ne-ecologica aprinsa, iar problemele cu astmul, eczemele aparute peste noapte sau respiratia intretaiata sunt din ce in ce mai raspandite. Particule fine de chimicale patrund in plamani, agravand sau declansand boli respiratorii.

Toluen, benzen si alte chimicale sunt eliberate in atomosfera unei incaperi, iar noi respiram acel "aer" extrem de periculos. Particulele raman suspendate in aer minim 3 ore dupa ce lumanarea a fost stinsa, dar pot ramane si pana la 16 ore, in functie de timpul de ardere al lumanarilor. O lumanare care arde 9 ore produce de 10 ori mai multi radicali liberi, molecule care cauzeaza cancer.

Dupa cum probabil banuiti, fitilele constituie si ele o problema, mai ales daca au fir de plumb in interior. Plumbul este cancerigen. Este absolut indicat sa fie folosit un fitil din bumbac 100%, cu ardere curata, fara fum. Mai mult decat atat, este necesar ca fitilul sa fie adaptat tipului de lumanare (inaltime, latime, greutate), dar si tipului de ceara folosit (de exemplu, ceara de albine).

Noi va propunem lumanari 100% naturale din ceara de soia, cu fitil din bumbac, lumanari care nu polueaza mediul, nu polueaza aerul din incaperi, ard fara fum si au o flacara placuta privirii. Mai presus de toate, sunt decorative, colorate in mod natural, cu pulberi din plante si plante crescute in zone de munte nepoluate, arata spectaculos si sunt 100% sigure. Pentru voi, pentru copiii vostri, pentru intreaga familie.

Urmariti-ne blog-ul pentru ca in curand va vom arata lumanarile pe care le vom produce si va vom povesti multe alte lucruri interesante legate de compozitia acestora si accesoriile livrate, impreuna sau separat, cu acestea.

4 comments:

  1. foarte interesant articolul. incerc sa stang cat mai multe informatii despre parafina (sinteza, distilare, utilizari etc etc). as avea insa o intrebare, la care inca nu am gasit raspunsul, daca parafina din lumanari sau alte produse ar putea fi extrasa/scoasa?...cum s-ar putea deparafina o lumanare, de exemplu?

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Madalina - multumim frumos!

    Odata realizata o lumanare cu parafina, aceasta nu poate fi adusa la starea initiala, sa spunem. Adica daca o ai realizata din parafina, atunci o poti arunca la cos si te poti apuca sa creezi una noua, fara parafina.

    ReplyDelete